10 Aralık 2013 Salı

Dünya Kupası Tarihi - Bölüm 1 / Nasıl Doğdum ?

Bilgilendirme: Yeni çıkan yazıları sadece twitter üzerinden duyuruyorum.Yazılarımı takip etmek için yapmanız gereken şey:  https://twitter.com/kaanozcinar adresine gelmek.

Dünya Kupası fikri 1904 yıllarında çıkmaya başlamıştı. Bu dönemler futbol sadece Büyük Britanya adalarında gelişmiş ve de bir plana ve ya bir programa göre organizasyonlar yapılıyordu. Bir yandan da diğer dünya ülkelerinde de futbol yavaş yavaş ilgi çekmeye başlıyordu. 1904 yılında Robert Guerin adında bir Fransız ile Hirschman adında bir Hollandalı futbol alanında dünya çapında bir organizasyon yapmak istediler. Bu fikir tutucu İngilizler tarafından eleştirilerek reddedildi. Dünya çapında bir organizasyon fikri reddedilmişti ama bu sıralarda FIFA kurulmuştu. 1904 yılınında Mayıs ayında 7 Avrupa ülkesinin katılımıyla doğan FIFA'nın ilk başkanı Robert Guerin'den başkası değildi. Ancak FIFA kurulduktan 2 yıl sonra İngiltere ve 5 ülke daha FIFA'ya katıldı. İngiltere'li Woolfall başkanlığa seçildi. Guerin ve Hirschman önceden düşündükleri planı şimdi gerçekleştirmek istiyorlardı. Sürekli mektuplaşıp bu işin olacağına karar verdiler ve ''Milletler arası bir futbol şampiyonası düzenlemek sadece FIFA'nın hakkıdır'' şeklinde bir madde koydurdular. Bu maddelerden sonra 1906 yılında Dünya Kulüplerarası Futbol Şampiyonası'nın düzenlenmesine karar verildi. Ancak bu şampiyonaya son gün olarak belirlenen 31 Ağustos 1906 tarihine kadar hiç bir takımın başvuruda bulunmadığı görüldü. Bunun sonunda ilk defa düzenlenmesine karar verilen Milletlerarası bir şampiyona fiyasko ile sonuçlandı. Bu durumu FIFA'nın 1906 kongresinde başkan Woolfall, kuruluşun henüz sağlam temeller üzerine oturulmamış olduğunun görüldüğünü belirtti. Bu yüzden de futbol alanında Milletlerarası bir şampiyona düzenlemenin o dönemde imkansız olduğunu söyledi.


Dünya Kupası bir kenara bırakıldı.. Ama olimpiyatlarda futbol renk kazanmaya başladı. 1908 Londra Olimpiyatlarında ilk defa futbol sahneye çıktı. Fransa'nın iki futbol takımı ile katıldığı Londra Olimpiyat Oyunlarında toplam 8 takım mücadele ettiler. Ancak müsabakalar bir hayli sıkıcı geçmişti. 1920 Anvers Olimpiyatlarında ise futbol alanında mücadele veren takımların sayısı 14'e çıktı. Bu oyunlarda futbol bayağı bir ilgi çekti. 1924 Paris Olimpiyatlarında tam anlamıyla yepyeni bir futbol heyecanına yol açtı. Daha çok ülkenin katıldığı olimpiyat futbol turnuvasında Uruguay şampiyon oldu. Andrade,Petrone,Scarone ve Nazzazi gibi yıldız futbolcular herkesin bütün diğer branşlardan daha çok futboldan söz etmesine sebep oldu. Böylece 18 yıl sönük kalan futbol, bir kaç gün içinde büyük bir tutku haline geldi. Paris Olimpiyat Oyunları Futbol Turnuvasının muhteşem final maçında 50 bin Parisliyi büyüleyen Uruguay, FIFA'yı da yeniden bir Dünya Kupası organizasyonu için ateşledi. 1926 yılında FIFA, Dünya Kupası organizasyonu için bir komiteyi araştırma ve etüd için görevlendirdi. 5 Şubat 1927 yılında Zürich'te toplanan bu komite uzun saatler süren, bir hayli tartışmalı bir gündemden sonra Dünya Kupası progesi hazırlayarak 1928'de Amsterdam'da yapılacak FIFA kongresine sunmaya karar verdi.

Dünya Kupası'nın yaratıcıları 1904-1906 yılları arasında başkanlık yapan Robert Guerin, onun yardımcısı Hirschman, 1921-1954 yılları arasında başkanlık yapan Jules Rimet ve Rimet'in yanında FIFA Genel Sekreteri olarak bulunan Henri Delaunay'dır.

1929 yılında Barcelona'da ki FIFA kongresinde ilk Dünya Kupası'nın Uruguay'da oynanması kararı alındıktan sonra, FIFA Başkanı Jules Rimet, Fransız Heykeltraş Abdel Lafleur'den ilk Dünya Kupası'nı yapmasını istedi... Paris'de oturan Lafleur,uzun bir çalışma sonucunda 4 kilo ağırlığında, 30 santim boyunda, som altından ilk Dünya Kupası'nı yaptı. Bu kupaya 1950 Dünya Kupası'nda '' Jules Rimet Kupası '' adı verildi.Bu kupayı üç defa kazananın da kupanın ebedi sahibi olması kararlaştırıldı.







1904-1906 yılları arasında FIFA başkanlığı yapan Robert Guerin...

















1921-1954 yılları arasında FIFA başkanlığı yapan Jules Rimet...







0 yorum :

Yorum Gönder